header_thuiswerkplek (002)

6 tips om productief en gefocust thuis te werken

Sinds Corona werken veel mensen thuis, ik ook al bijna 2 jaar! Ik ben de afgelopen jaren maar 4x naar kantoor geweest dus ik ben inmiddels een doorgewinterde thuiswerker. In het begin was het echt lastig om de focus te houden en productief te zijn. Werd ik op kantoor vaak afgeleid door collega’s, thuis is dat het piepje van de vaatwasser die leeggeruimd moet worden of kinderen die graag de aandacht willen. Werk en privé lopen door elkaar heen, dat maakt het ingewikkeld. Wat voorheen alleen de eettafel was, is nu in veel gevallen ook je werkplek geworden. Na van loop van tijd ben ik van de eettafel verhuisd naar de speelkamer van de kinderen en heb daar een hoekje voor mezelf gecreëerd. Het is verre van ideaal tussen de lego, kleurplaten en dino’s die mij de hele dag aankijken. Maar je hoort mij verder niet klagen want ik heb tenminste een eigen plek en hoef niet elke keer mijn spullen op te ruimen en opnieuw te installeren op de eettafel zoals vele anderen dat wel moeten. Maar hoe zorg je er nu voor dat je je focus houdt op je werk en niet te veel afleiding hebt?
Na 2 jaar thuiswerken, kan ik wel zeggen dat ik ervaring genoeg heb om de verleidingen en afleidingen te weerstaan.
In dit blog deel ik daarom graag mijn tips zodat ook jij focus kan houden op je werk en daardoor productiever bent.

 

Tip 1 Ruim je bureau op!
Een rommelige werkplek leidt enorm af dus ruim je werkplek na elke werkdag even op. Stop de pennen terug in het bakje, leg de oplader op z’n plek, rondslingerende briefjes weggooien en vieze borden en bekers naar de keuken.
Want het is toch fijn om de volgende dag weer aan een schoon en opgeruimde werkplek te beginnen. Maak hier dus een routine van!
Als jij geen vaste werkplek hebt, gebruik een krat waar je na je werkdag al je spullen in doet en zet die uit het zicht. Het is ook zo ongezellig om je laptop op de eettafel te laten staan en als je het in een krat doet dan kan je je werkdag ook afsluiten. De volgende ochtend kun je die weer  pakken en je installeren op je flexplek.

Tip 2 Maak een duidelijke scheiding tussen privé en werk
Maak een duidelijke scheiding tussen privé en werk door in de ochtend niet je joggingbroek aan te houden maar je aan te kleden, op te maken, haren te doen alsof je naar het werk gaat. Ik voel mij echt veel fijner als ik er leuk gekleed uit zie dan in mijn joggingbroek achter mijn laptop. Ik hoor ook goede verhalen van mensen die in de ochtend een soort van ‘nepreistijd’ hebben door te starten met een wandeling of een rondje op de fiets alsof ze naar het werk gaan. Om je dag af te sluiten volg je tip 1 op en zet je je laptop uit en leg die uit het zicht! En nu is het tijd om die lekkere joggingbroek weer aan te trekken!

Tip 3 Plan je huishoudelijke taken
Zit jij aan de eettafel te werken en kijk jij de hele tijd naar de vuile vaat die op het aanrecht staat? Of denk je aan de was die opgevouwen moet worden? Zonde van je tijd als dat jou de hele dag bezig houdt en stoort én dat dus ook nog je focus kost. Maak afspraken met jezelf om huishoudelijke taken te doen vóórdat je gaat werken of beslis dat je het na je werk gaat doen of in je pauze. Als je besluit het erna te doen, laat het dan los! Persoonlijk vind ik het fijn de dag opgeruimd te beginnen want anders blijft dat stemmetje in mijn hoofd maar zeggen ‘opruimen!’.

Tip 4 Maak duidelijke afspraken met je gezin/huisgenoten
Als je thuis werkt, heb je waarschijnlijk niet elke dag het huis voor je alleen. Je partner werkt misschien ook thuis, tel daar nog een paar spelende kinderen bij op en je hebt genoeg ‘stoorzenders’ om jou af te leiden. Om te zorgen dat je je niet te veel laat afleiden, maak afspraken met elkaar.
Als je belangrijke online meetings hebt waarbij je echt niet gestoord mag worden, geef dat van tevoren aan. Dan kan je partner daar rekening mee houden en ook zorgen dat de kinderen toch niet onverwachts een kijkje komen nemen.
Voor kinderen is het soms lastig te begrijpen dat je wel thuis bent maar geen tijd hebt om te spelen. Daarom is het ook net zo belangrijk om af te spreken op welke momenten je wél tijd voor ze hebt door bv gezamenlijk te lunchen of een spelletje te doen.

Tip 5 Koop een Noise cancelling koptelefoon
Als je nou echt te veel herrie om je heen hebt, koop dan een goede noise cancelling koptelefoon. Ik heb die zelf niet maar mijn man kan niet zonder en die zet hem graag op als ik in de buurt kom ?.
Je hebt ook muziek die je op kan zetten om ervoor te zorgen dat je beter kan focussen. Bv binaural beats kunnen zorgen voor betere concentratie en ontspanning, wel uitkijken dat je niet in slaapt valt!

Tip 6 Ga naar buiten!
Voor mij is een wandeling de beste manier om mezelf weer even op te laden en gelijk een frisse neus te halen. Daarna heb ik weer focus en ben ik weer productiever! Probeer het elke dag in je agenda te plannen zodat jij je er ook aan houdt. Als je dat niet doet, is de kans groter om gewoon door te gaan met werken.

Thuiswerken heeft nadelen maar ook zeker veel voordelen want je kan in de ochtend toch wat langer in bed blijven liggen, geen files meer, jij bent thuis elke keer medewerker van de maand, geen lange rij bij de koffie-automaat, altijd een heerlijk schoon toilet en in je pauze kun je Netflixen ?. Ik hoop dat deze tips jou helpen om je focus te houden en nog productiever te zijn! En is niet alleen je werkplek rommelig maar ook andere plekken in huis dan neem gerust contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Liefs Kristel

Vanaf 1 november

Ik adviseer en leer jou:

• Hoe je elke gewenste ruimte in huis kan opruimen & organiseren
• Waar je het beste kan beginnen met opruimen
• Hoe je snel en doeltreffend opruimt
• Hoe je beslist wat je wel en niet bewaart
• Hoe je je spullen ordent en een vaste logisch plek geeft
• Hoe je het opgeruimd houdt

Jij voortaan spullen vindt i.p.v. zoekt
Jij meer rust hebt in je hoofd
Jij weer kan genieten en meer woonplezier ervaart in je eigen huis
Je meer tijd hebt voor jezelf en leuke dingen
Jij kan opruimen als een PRO en geen opruimklus meer uit de weg gaat!

Ik adviseer en leer jou:

• Hoe je elke gewenste ruimte in huis kan opruimen & organiseren
• Waar je het beste kan beginnen met opruimen
• Hoe je snel en doeltreffend je opruimt
• Hoe je beslist wat je wel en niet bewaart 
• Hoe je je spullen ordent en een vaste plek geeft
• Hoe je het opgeruimd houdt

  Jij voortaan spullen vindt i.p.v. zoekt
  Jij meer rust hebt in je hoofd
  Jij weer kan genieten en meer woonplezier ervaart in je eigen huis
  Je meer tijd hebt voor jezelf en leuke dingen
  Jij kan opruimen als een PRO en geen opruimklus meer uit de weg gaat

Geverifieerd door MonsterInsights