“Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg”
Structuur in huis? Dat klinkt zo ongezellig he! Maar vaste afspraken en routines geven ook duidelijkheid, weten waar je aan toe bent waardoor je niet voor verrassingen komt te staan. Routines, ook wel gewoontes genoemd, zijn handelingen die jij zonder al te veel nadenken uitvoert. Naarmate jij een handeling dagelijks doet (op een vast moment) dan gaat dat uiteindelijk automatisch en wordt het onderdeel van jouw leven. Een routine aanleren kost gemiddeld wel zo’n 60 dagen dus het vergt wel wat geduld en doorzettingsvermogen. Je zult zien naarmate de tijd verstrijkt en jouw taak meer routine wordt, het ook sneller(efficiënter) en beter(effectiever) gaat wat betekent betere resultaten in minder tijd. Yes, daar heb jij je eerste tijdswinst al te pakken! Dus wat meer structuur in huis is zo gek nog niet want dan houd jij meer tijd over voor leuke dingen.
Ik durf best te zeggen dat over het algemeen mijn huishouden soepel verloopt en dan bedoel ik zonder stress en frustraties!
Een goede taakverdeling, routines en afspraken dragen bij dat er een goede structuur is in ons huis. Deze structuur biedt voorspelbaarheid en overzicht. Ik zeg altijd dat kinderen 2 dingen nodig hebben en dat is liefde, veel liefde, maar ook structuur en regels.
En waarom? Dat biedt kinderen houvast, duidelijkheid en als je kind weet wat er gaat komen en wat er van hem/haar verwacht wordt, dan geeft dat rust en een veilig gevoel. Zelf vind ik dat ook erg fijn, ik geef toe dat ik moeite heb met onverwachte zaken en onduidelijkheid.
Dat wil overigens niet zeggen dat bij ons alles in beton is gegoten want ik ben dol op spontaniteit en gezelligheid zoals uitjes, spontane logeerpartijtjes, een kleine borrel met vrienden die uiteindelijk uitmondt in een bbq. Dat zijn vaak de momenten waar je het later nog over hebt en van zulke spontane acties geniet ik heel erg!
In deze blog wil ik je meenemen in hoe ik thuis structuur in mijn huishouden heb aangebracht, welke afspraken en routines voor mijn gezin werken. Ik hoop dat ze voor jou ook werken of dat je er in ieder geval wat aan hebt.
Hier mijn ‘golden rules’ voor een huishouden op rolletjes…
Goede taakverdeling
Ten eerste zorg dat je de taken verdeeld en leg niet alles op je eigen bordje. Ik weet dat moeders er soms een handje van hebben om alles naar zich toe te trekken onder het motto ‘ik kan het sneller of beter’! Je partner en/of je kinderen kunnen ook bijdragen in het huishouden. Het is immers geen hotel! Niemand heeft er wat aan als jij omvalt omdat het je te veel wordt. Wat is een goede verdeling? Uitgangspunt moet daarbij in ieder geval zijn dat je er beide een goed gevoel over hebt. Werk jij parttime en je partner fulltime dan betekent dat wellicht wat meer huishoudelijke taken voor jou. Maar als jullie beide evenveel werken dan ook het huishouden evenredig verdelen.
Kijk bij het verdelen van de taken óók naar wie wat het beste kan of het leukste vindt. Vind jij koken leuk, dan ben jij degene die de boodschappen regelt en lekker gaat koken. Houdt je partner meer van stofzuigen dan wordt dat zijn taak. Een kleine greep hoe wij de taken thuis verdeeld hebben, mijn man doet de was (ja dat lees je goed, er zijn mannen die dit doen), stofzuigen en alles buiten het huis want dat zijn de taken die hij het ‘leukste’ vindt om te doen. Ik ben zelf geen keukenprinses maar ik vind het niet erg om te koken, doe boodschappen, regel de meeste dingen voor de kinderen (school, speeldates, kinderfeestjes) en zo hebben wij de taken goed en eerlijk verdeeld thuis. Dus kijk vooral voor wat jullie beide goed voelt en vergeet vooral ook niet de kinderen in te schakelen op z’n tijd!
Daarnaast vraag jezelf ook eens af of jullie het allemaal zelf moeten doen of dat je het kan uitbesteden. Denk aan een hulp in de huishouding, een glazenwasser etc. Natuurlijk kan je het in feite allemaal zelf maar denk eens aan de rust en tijd die het je oplevert als jij het niet zelf hoeft te doen?! En ja dat kost geld maar de tijd die je overhoudt om samen iets leuks te doen is veel kostbaarder. Zeker als je beide een drukke baan hebt, én een gezin, dan is vrijetijd schaars.
Kijk naar wat externe hulp je oplevert en niet naar wat het je kost dan is een investering nooit te duur.
Mijn ochtend- en avondroutine
Ik ben dol op routines, taken die ik dagelijks doe en die ervoor zorgen dat ik in veel gevallen ook stress en frustratie voorkom. Zoals mijn avondroutine die ervoor zorgt dat de volgende ochtend rustig en relaxed begint voor mij en de rest van het gezin. Ik hoor regelmatig mensen (m.n. met kleine kinderen) klagen over het gehaast in de ochtend waardoor ze uiteindelijk vertrekken van huis met de halve ontbijttafel nog staan en een vies aanrecht. Dan begin je je dag echt niet fijn en daarbij weet je dat het er bij thuiskomt nog steeds hetzelfde bij staat want er zijn geen kabouters die het opruimen. Koken in de broodkruimels van de ochtend is ook niet fijn dus je moet nog gaan opruimen voordat je met het avondeten aan de slag kan. Dit kan anders! Hoe kun je dit nu voorkomen?
Ik zal even kort vertellen hoe mijn avondroutine werkt, ik maak in de avond altijd de broodtrommels van de kinderen al klaar, soms ook zelfs al het ontbijt en dat scheelt zeker 15 minuten in de ochtend. Zet hun schooltassen klaar en kies de kleding samen met ze uit zodat ik in de ochtend daar geen discussie over heb (leuk zo’n eigen willetje). Wij dekken doordeweeks in de ochtend nooit de tafel maar smeren de boterhammen op het aanrecht. Eten jullie wel aan tafel, dek dan alvast de tafel in de avond zodat je in de ochtend nog enkel de koelkastspullen op de tafel hoeft te zetten. Wat ook echt helpt bij het voorkomen van stress in de ochtend, sta vroeger op! Zo’n 15-30 minuten kan echt het verschil maken op een hele dag. Doordat jij vroeger opstaat, hoef je minder te haasten, heb je meer tijd om de bende op te ruimen voordat je naar het werk gaat. Dan begin jij je dag meer ontspannen dus dat zorgt er meteen voor dat je ook productiever zal zijn. Persoonlijk heb ik echt een hekel aan haasten, als mijn dag met stress begint dan voorspelt dat niet veel goeds voor de rest van de dag. Kortom kijk wat je al in de avond kan doen en sta eerder op! Begin met 10 minuten en je zal echt merken wat een verschil dat teweeg kan brengen!
Het 10 minuten rondje
Een andere routineklus, die ik dagelijks uitvoer, is het 10 minutenrondje. Hoe zorg je ervoor dat het op het einde van de week niet overal een bende is? Door het 10 minuten rondje, elke dag de rommel van de dag opruimen! Leg rondslingerende kleren in de wasmand, speelgoed op de plek waar het hoort en zet de vieze vaat in de vaatwasser. Zodat jij in de ochtend op een schoon aanrecht je ontbijt kan maken! Kies wat voor jou een fijn moment is om de rommel van de dag op te ruimen. Je zult versteld staan hoeveel je kan doen in 10 minuten. Maar het is niet voor niks de 10 minuten regel dus maak er geen half uur van. Wil jij van je 10 minuten, een 5 minutenrondje maken? Het beste advies wat ik je dan kan geven is, zet na gebruik de spullen direct terug op hun plek. Dit rondje zal op den duur een routine voor je worden die jou helpt om dagelijks je huis opgeruimd(er) te houden!
Taken efficiënter doen
Meer taken doen in minder tijd én tijd overhouden, dat willen we allemaal. Ik ben van mening dat in elk huishouden er wel op enig punt verbetering kan plaatsvinden bij het uitvoeren van taken. Waarbij je gaat kijken of je met minder inspanningen hetzelfde resultaat kan behalen. Ten eerste kijk eens of je de frequentie van taken kan verminderen, een goed voorbeeld hiervan is de boodschappen doen. Zo vertelde een vriendin van mij een keer dat ze bijna elke dag boodschappen deed. Elke dag dat ritje naar de supermarkt, elke dag nadenken over wat je gaat koken, weet je hoeveel tijd dat kost? Te veel tijd en totaal niet efficiënt! Ben jij die persoon die 4x in de week naar de supermarkt rijd? Start gewoon eens met 1x minder en gaat dat goed dan kun je jezelf uitdagen om dat eens terug te brengen naar 2x in de week, waardoor je minder reistijd hebt, maar 2x hoeft na te denken over wat je wil eten, minder tijd kwijt bent in de winkel en waarschijnlijk ook minder geld uitgeeft. Want laten we eerlijk zijn, vaak neem je meer mee dan dat er op het lijstje staat!
Wat ik persoonlijk de beste uitvinding ever vind, is boodschappen online bestellen. Sinds ik dat doe levert mij dat zoveel meer tijd op en voorkomt dat ik niet stiekem meer koop dan nodig is. Heerlijk vanuit mijn luie stoel bestellen en dan enkel ophalen of laten bezorgen. Dus dat is 1x in de week even goed nadenken over wat je wil eten en de rest van de week hoef je er niet meer bij stil te staan.
Ik plan het ophaalmoment altijd met een andere taak, in dit geval mijn dochter naar de hockeytraining brengen. Het pick-up point is op weg naar de hockey dus dat kan ik dan mooi combineren, tadaa weer tijdswinst. Dat is dus meteen mijn 2de tip, combineer taken en m.n. autoritjes zoveel mogelijk. Naast het combineren van taken, doe ik ook graag aan multitasken. Ik ben niet zo’n kei in wachten en niks doen dus ik besteed mijn tijd het liefst zo goed mogelijk. Tijdens het koken maak ik altijd de broodtrommels voor de kinderen klaar of vul online de boodschappen alvast in. Door taken tegelijk te doen, doe ik meerdere taken in dezelfde tijd. Huppakee weer meer tijd over! Wil jij ook wat meer tijd overhouden?
Neem je huishouden eens onder de loep en kijk eens waar er mogelijkheden zijn om je taken efficiënter en effectiever uit te voeren. Kies 1 taak waaraan je veel tijd besteedt en stel jezelf 2 vragen:
➼ kan ik de taak ook minder frequent uitvoeren?
➼ kan ik de taak combineren met een andere taak? Doe meer in dezelfde tijd, dat geeft veel voldoening. En ben jij een pro? Dan probeer eens bij sommige taken te multitasken, jij bent een vrouw dus dit gaat jou lukken 😉
Maak je taken ook vooral leuker want dan gaat het voor je gevoel ook sneller! Ik luister graag een leuke podcast tijdens het strijken of kijk tv bij het opvouwen van de was. Dan is strijken en opvouwen zo erg nog niet en zo gepiept!
Weekplanner
Maak jullie afspraken zichtbaar op de weekplanner in afstemming met je partner/kinderen! In aflevering 6 van mijn podcast heb ik al verteld, waarom ik een weekplanner zo fijn vind. Hier nog even in het kort op een rijtje;
✔je hebt overzicht in één oogopslag
✔je vergeet (bijna) niks
✔uit je hoofd op papier geeft rust in je hoofd
✔je gaat goed voorbereid de week in gaat
✔je hebt grip op je week
Dus met een weekplanner op een zichtbare plek, weet iedereen waar ze aan toe zijn, wat ze kunnen verwachten deze week, goede afstemming met je partner en dan zal je huishouden soepeler verlopen.
Dit waren mijn ‘golden rules’ waar ik dagelijks veel plezier van heb! Hopelijk kun jij ook enkele van deze ‘rules‘ toepassen zodat jouw huishouden wat meer op rolletjes gaat verlopen en jij meer tijd overhoudt voor de leuke dingen in het leven. Kleine aanpassingen, kunnen veel effect hebben op het verloop van jouw dag. Denk aan dat kwartiertje eerder opstaan of de avondroutine die ervoor zorgt dat jouw ochtend relaxed begint en dus ook jouw dag! Verandering begint bij jezelf, betekent andere keuzes maken en dat is soms even wennen.
Zo simpel kan het zijn dus geen ‘ja maar dat lukt mij niet’, kijk altijd naar wat er wel kan. Want als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg!
Liefs Kristel
KvK 84044241 | NL003908220B39 | algemene voorwaarden | privacyverklaring | disclaimer
KvK 84044241
NL003908220B39
algemene voorwaarden
privacyverklaring
disclaimer
• Hoe je elke gewenste ruimte in huis kan opruimen & organiseren
• Waar je het beste kan beginnen met opruimen
• Hoe je snel en doeltreffend opruimt
• Hoe je beslist wat je wel en niet bewaart
• Hoe je je spullen ordent en een vaste logisch plek geeft
• Hoe je het opgeruimd houdt
Jij voortaan spullen vindt i.p.v. zoekt
Jij meer rust hebt in je hoofd
Jij weer kan genieten en meer woonplezier ervaart in je eigen huis
Je meer tijd hebt voor jezelf en leuke dingen
Jij kan opruimen als een PRO en geen opruimklus meer uit de weg gaat!
• Hoe je elke gewenste ruimte in huis kan opruimen & organiseren
• Waar je het beste kan beginnen met opruimen
• Hoe je snel en doeltreffend je opruimt
• Hoe je beslist wat je wel en niet bewaart
• Hoe je je spullen ordent en een vaste plek geeft
• Hoe je het opgeruimd houdt
Jij voortaan spullen vindt i.p.v. zoekt
Jij meer rust hebt in je hoofd
Jij weer kan genieten en meer woonplezier ervaart in je eigen huis
Je meer tijd hebt voor jezelf en leuke dingen
Jij kan opruimen als een PRO en geen opruimklus meer uit de weg gaat