header-blog

Houden of weg ermee? Ik help jou kiezen!

Opruimen is eigenlijk constant keuzes maken of je iets wil houden of weg doet. Maar de knoop doorhakken is niet voor iedereen even gemakkelijk want “dat is toch zonde om weg te doen” is een uitspraak die ik regelmatig hoor. Dat betreft meestal spullen met emotionele waarde, die veel geld hebben gekost of cadeau’s die ze hebben gekregen. Uit schuldgevoel, of bang om het ooit nog nodig te hebben, blijven ze hieraan vasthouden. Maar wat als je er niets meer mee doet? Je zoveel spullen hebt dat je de waardevolle spullen niet eens meer ziet? Je onrustig wordt van de chaos in je huis? Ontspullen kan zo’n heerlijk gevoel geven want je doet de spullen weg, waar je niet meer van houdt of geen gebruik meer van maakt, die dus eigenlijk gewoon overbodig zijn. Met als resultaat dat je meer aandacht kan besteden aan spullen waar je blij van wordt én je letterlijk meer ruimte hebt voor hetgeen je daadwerkelijk gebruikt.

Ik help jou kiezen!
Maar hoe maak je nu sneller die beslissing om iets te houden of toch weg te doen? Ik heb een aantal tips en vragen die je helpen bij het beoordelen van spullen zodat jij beter kan bepalen of ze nog in jouw leven horen of dat ze beter weg kunnen. En ‘weg ermee’ betekent trouwens niet meteen in de kliko maar misschien kun je er ook iemand anders blij mee maken zoals de kringloopwinkel. Dan krijgt het een tweede leven bij iemand die er wel hartstikke blij mee is, hoe fijn is dat! Lees hier mijn tips en kritische vragen die jou helpen de keuze (sneller) te maken;

Begin met de gemakkelijke keuzes
Om in “de flow” van het opruimen te komen, zoals ik dat altijd noem, start met het opruimen van spullen waarvan je zeker weet dat je ze wil houden en/of weg wil doen. Dan krijg je zelfvertrouwen in het maken van keuzes want bij deze spullen krijg je vrijwel meteen een positief of negatief gevoel waardoor je direct die keuze kan maken. Dit kan jou helpen bij het maken van keuzes bij de spullen waarover je twijfelt, geeft het toch meer een positief of negatief gevoel? De eerste ingeving is een hele goede graadmeter om te beslissen of je het wil houden of weg moet doen. Heb jij spullen thuis die je niet weg kan doen uit schuldgevoel? Omdat je ze ooit cadeau hebt gehad van je beste vriendin of omdat het veel geld heeft gekost? Maar als je er niets meer mee doet, heb ik maar één advies WEG ERMEE! Je was toen blij met dat cadeau maar nu past het niet meer in je leven omdat je behoeftes en interesses zijn veranderd. Een hele logische verklaring dus weg met dat schuldgevoel en de spullen die daarbij horen!

De 3 basisvragen
Ik heb 3 korte vragen die je gemakkelijk kan onthouden en toepassen bij het maken van keuzes.

1 Word je er blij van? Daarmee bedoel ik niet dat je meteen een gat in de lucht hoeft te springen maar een lach op je gezicht is al voldoende. Dat kan zijn van die spijkerbroek die zo lekker zit of die jurk waar je altijd complimenten over krijgt. Je kent misschien vast wel de uitspraak “Spark Joy” van opruimgoeroe Marie Kondo waarbij je in één zin samengevat zou kunnen zeggen dat je alleen de spullen houdt waarvan je een goed gevoel krijgt. Geen goed gevoel of twijfel? Dan mag het weg.

2 Gebruik je het nog? Als je daarop meteen nee kan antwoorden dan heeft het zijn doel bereikt en heeft het geen functie meer voor jou. Als je iets meer dan een jaar niet gebruikt hebt dan ga je het zeer waarschijnlijk ook niet missen. Bewaar je het omdat je het misschien ooit nog gaat gebruiken? Je kan niet in de toekomst kijken dus geniet liever maximaal van het heden en koester alleen de spullen die nog een functie voor je hebben.

3 Heb je het nodig? Als je er al heel lang geen gebruik van hebt gemaakt dan heb je het niet echt nodig. Kun je je überhaupt nog herinneren dat je het had? Dan is de vraag of het nodig is om het zelf in bezit te hebben of dat je het ook kunt lenen van buren, vrienden of familie. Denk hierbij aan spullen die veel ruimte in beslag nemen, en die je niet wekelijks nodig hebt, zoals bv een dakkoffer voor vakantie.

Als NEE het antwoord is op deze 3 vragen dan zijn de spullen niet meer van toegevoegde waarde voor jou.

Status
Wat is de status van je spullen? Kleding, huishoudelijke apparaten, etenswaren en andere spullen, die kapot, over de datum, uit de mode, te klein/te groot zijn. Daar kan ik heel kort over zijn, die mag je een mooi plaatsje geven bij het vuilnis of kledingcontainer!
Apparaten die kapot zijn, gebruik je niet meer!
Kleding die uit de mode is, draag je niet meer!
Etenswaren die over de datum zijn, eet je niet meer!

Kwaliteit boven kwantiteit
Wat doe je als je van een item meerdere exemplaren hebt? Als jij 5 blauwe spijkerbroeken in de kast hebt liggen, heb je altijd enkele favorieten die je het meest draagt. Dus als je er maar 3 draagt dan heb je in feite die andere 2 niet meer nodig, toch?! Als je kwaliteit boven kwantiteit verkiest dan heb je meer plezier van datgene wat je wél hebt.

Loslaten van spullen met emotionele waarde
Er zijn spullen die herinneringen en emoties bij je oproepen waarvan je het al benauwd krijgt bij de gedachten ze weg te doen. Hoe kun je deze spullen makkelijker loslaten?
Focus op het heden want als je in het verleden blijft hangen dan kom je niet verder. De herinneringen zitten in je hoofd en die neemt niemand je meer af. Als je geniet van spullen die je NU nodig hebt in je leven dan kun je het verleden beetje bij beetje los laten. Dit betekent niet dat je alles uit het verleden weg moet doen maar bewaar de spullen in een doos (max 1 per gezinslid) en/of geef enkele van deze waardevolle bezittingen een mooi plekje in huis zodat je er ook daadwerkelijk van kan genieten.

Ik hoop dat mijn adviezen jou gaan helpen om gemakkelijker en bewuster keuzes te maken om iets wel of niet te houden. Opruimen heeft voor sommige mensen een negatieve lading omdat hun focus ligt bij het weg doen van spullen. Maar draai het eens om? Focus je tijdens het opruimen juist op de spullen die je wel wil houden en waar je blij van wordt dat heeft een veel positiever effect. Als je zeker weet dat je alleen de spullen bewaart waar je blij van wordt, en die je nog gebruikt, dan zul je nooit de verkeerde óf te veel spullen weg doen.

Als Professional Organizer is het mijn taak om mensen te helpen bij het beoordelen van spullen en ze te leren keuzes te maken omdat kiezen nu eenmaal niet altijd voor iedereen even makkelijk is!

Vanaf 1 november

Ik adviseer en leer jou:

• Hoe je elke gewenste ruimte in huis kan opruimen & organiseren
• Waar je het beste kan beginnen met opruimen
• Hoe je snel en doeltreffend opruimt
• Hoe je beslist wat je wel en niet bewaart
• Hoe je je spullen ordent en een vaste logisch plek geeft
• Hoe je het opgeruimd houdt

Jij voortaan spullen vindt i.p.v. zoekt
Jij meer rust hebt in je hoofd
Jij weer kan genieten en meer woonplezier ervaart in je eigen huis
Je meer tijd hebt voor jezelf en leuke dingen
Jij kan opruimen als een PRO en geen opruimklus meer uit de weg gaat!

Ik adviseer en leer jou:

• Hoe je elke gewenste ruimte in huis kan opruimen & organiseren
• Waar je het beste kan beginnen met opruimen
• Hoe je snel en doeltreffend je opruimt
• Hoe je beslist wat je wel en niet bewaart 
• Hoe je je spullen ordent en een vaste plek geeft
• Hoe je het opgeruimd houdt

  Jij voortaan spullen vindt i.p.v. zoekt
  Jij meer rust hebt in je hoofd
  Jij weer kan genieten en meer woonplezier ervaart in je eigen huis
  Je meer tijd hebt voor jezelf en leuke dingen
  Jij kan opruimen als een PRO en geen opruimklus meer uit de weg gaat

Geverifieerd door MonsterInsights