moe op bank_1500_700 (002)

Zo krijg jij motivatie én zet jij die eerste stap naar een opgeruimd huis!

“Iets doen is beter dan niets doen”

Weken, maanden of misschien al jaren erger jij je aan de rommel in huis maar toch blijf je het opruimen maar uitstellen. Want waar moet je in hemelsnaam beginnen? Hoe zet je die eerste stap? Die eerste stap naar een opgeruimd huis. En deze allereerste stap is de lastigste maar als je er dan eenmaal mee bezig bent en in de flow komt van het opruimen dan denk je “dit had ik veel eerder moeten doen”.
Je huis moet niet enkel een gebouw met 4 muren zijn waar je eet, slaapt en je irriteert aan de chaos maar dat moet voelen als een thuis! Een plek waar je kan ontspannen, kan genieten, tot rust kan komen en waar jij jezelf kan opladen. Chaos in huis veroorzaakt chaos in je hoofd. Deze irritatie en frustratie kosten jou veel energie, energie die je beter kan besteden aan leuke dingen.

Maar kun jij jezelf motiveren om nu eens echt aan de slag te gaan? En hoe wijs jij je uitstelgedrag de deur en ga je aan de slag met die opruimklus?
Deze 8 tips geven jou de motivatie om die eerste stap te zetten naar meer woonplezier en meer genieten in je eigen huis.

1 Visualiseer jouw ideale plek
Maak een moodboard met allemaal plaatjes uit magazines, Pinterest etc van hoe jouw ideale woonplek eruit ziet. Zie het voor je! Hoe zou jij willen dat je huis eruit ziet? Droom jij ervan dat het speelgoed van de kinderen netjes is opgeborgen? Wil jij een kledingkast die overzichtelijk is ingericht? En het hoeven niet alleen maar plaatjes te zijn maar ook doelen die jij wil behalen bv ‘ik ervaar meer rust in mijn hoofd doordat ik overzicht heb in mij kasten’ of ‘ik wil een goed voorbeeld zijn voor mijn  kinderen’. Door te visualiseren en te zien wat je einddoel is, zal je dat resultaat ook eerder bereiken. Door dagelijks naar deze plaatjes en doelen te kijken, motiveert dat jou om nu eens echt te kiezen voor waar jij zo naar verlangt.

2 Maak een foto voor én na de opruimsessie
Niks is zo motiverend als het zien van resultaat! Als opruimcoach maak ik altijd voor en na foto’s van de plekken die we aanpakken. Op het einde van een opruimsessie laat ik mijn klanten altijd de voor en na foto’s zien en ze zijn dan altijd blij verrast hoeveel ze in korte tijd hebben bereikt. Ze staan dan alweer te popelen om met de volgende plek aan de slag te gaan. Dus pak die camera en maak van alle plekken die jij wil opruimen een foto!

3 Plan opruimtijd
Door tijd te reserveren in je agenda om te gaan opruimen, zal je het ook eerder gaan doen. Het is bewezen dat als jij taken opschrijft, de kans vele malen groter is dat je ze dan ook uitvoert. Ga ook niet meteen de hele dag opruimen maar begin eens met 2 uurtjes. Je zult verbaasd zijn wat je in 2 uur kan doen en die tijd is ook makkelijker vrij te maken in je agenda dan een hele dag. Door dit te plannen maak je een afspraak met jezelf om aan de slag te gaan. Zie het als een afspraak die je maakt met jezelf om meer rust, ruimte en overzicht te krijgen in je huis en je hoofd. Wie wil dat nu niet? Dit gun jij jezelf toch ook? Dus pak je agenda er maar snel bij!

4 Start op de plek met grootste ergernis
Start op de plek waar jij je het meest aan ergert en/of waar je het vaakste komt. Hoe eerder jij die plek opruimt, hoe sneller jij zichtbare resultaten ziet! Plus je hebt meteen dat gevoel van grote ergernis ook opgeruimd. Dat voelt heerlijk en motiveert jou om de volgende plek uit te kiezen om aan te pakken.

5 Denk in kleine concrete stapjes
Als jij meerdere plekken in huis wil aanpakken dan is de hoeveelheid aan werk waarschijnlijk overweldigend voor jou. Nog niet te spreken over waar je moet beginnen?! Als je wil gaan opruimen, begin dan met iets klein en niet meteen de hele woonkamer. Hoe concreter jij de taak maakt, hoe minder kans op uitstelgedrag. Als je opschrijft ‘ik ga de woonkamer opruimen’ dan is dat te vaag en weet je niet precies wat je gaat doen waardoor de kans groter is dat je niet gaat beginnen. Dus plan jij in je agenda dat je ‘2 lades van het dressoir gaat opruimen’ dan weet je meteen waar je moet beginnen met opruimen, geen twijfels maar aan de slag. En onthoudt “Iets doen is beter dan niets doen!”

6 Maak het leuk!
Zet een leuk muziekje op of luister naar een podcast! Mits dat niet te veel afleid van waar je mee bezig bent en je nog in staat bent goede keuzes te maken. Kies wel vrolijke en wat meer uptempo muziek want meer kans dat je dan sneller en productiever werkt. Zing ook nog lekker mee want dat is ook goed voor je humeur!

7 Beloon jezelf
Opruimen moet beloond worden! Wat gun jij jezelf na de opruimsessie? Dat hoeft niet veel of groot te zijn! Even een rustmomentje met een kop thee of in mijn geval een lekkere cappuccino kan al voldoende zijn. Kijk wat jij een passende beloning vindt en dat hoeft dus geen geld te kosten want jezelf even rust gunnen dat is voor hardwerkende moeders al een groot cadeau. En het resultaat van de opruimsessie is natuurlijk je grootste beloning!

8 Doe het samen
Samen is leuker dan alleen! Dit geldt overigens niet voor iedereen. Ik ruim liever lekker in mijn eentje op maar ik kan zelf ook snel keuzes maken, daar heb ik geen hulp bij nodig (genoeg ervaring als opruimcoach). Maar misschien vind jij het lastig om keuzes te maken, dan kan het fijn zijn om er iemand bij te hebben. Iemand die objectief naar jouw spullen kijkt en jou kan motiveren bepaalde keuzes te maken. Wil je liever geen vrienden als pottenkijkers? Dan kun je altijd nog een personal organizer inschakelen, ik ken er nog wel één 😊

En begint het al te kriebelen om aan de slag te gaan? Ook al denk je nu dat het je zoveel tijd gaat kosten om op te gaan ruimen, denk eens aan de hoeveelheid tijd die het jou nu kost aan ergernis. Elke keer als jij eraan denkt en je eraan ergert, die tijd kan je ook gebruiken om op te gaan ruimen. Focus je op het gewenste resultaat en het gevoel dat het je gaat geven als je in een opgeruimd huis woont. Wonen in een opgeruimd huis, geeft rust in je hoofd en daar word jij waarschijnlijk wel een gelukkiger en vrolijker mens van!

Wat ik altijd ontzettend grappig vind, is dat al mijn klanten voordat ik langskom al gaan opruimen! Nog voordat de organizingsessie begint, zeggen ze stuk voor stuk ‘ik ben alvast begonnen’. Na soms jaren van ergernis en uitstelgedrag, lijkt een intake met mij ze net dat zetje te geven om  nu echt op te gaan ruimen.
Dus wellicht is het al motiverend genoeg om alleen een intake met mij te plannen om die handen uit de mouwen te steken 😉

Als Personal Organizer ben ik vaak de liefdevolle schop onder je kont om die eerste stap te zetten. Als mensen al jaren uitstelgedrag vertonen en dan ineens aan de slag gaan, geeft mij dat veel voldoening. Ineens gaat die knop om en het mooiste wat een klant ooit zei was ‘ik voel nu eindelijk dat een opgeruimd huis ook een opgeruimd hoofd geeft’.
Heb jij ook dat ene zetje nodig? Die liefdevolle schop onder je kont? Neem contact op voor vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Liefs Kristel
Pssst luister jij liever dan je leest? Check dan mijn podcast ‘Opruimen en organiseren kun je leren” op Spotify en heel binnenkort ook op Apple Podcast!

Vanaf 1 november

Ik adviseer en leer jou:

• Hoe je elke gewenste ruimte in huis kan opruimen & organiseren
• Waar je het beste kan beginnen met opruimen
• Hoe je snel en doeltreffend opruimt
• Hoe je beslist wat je wel en niet bewaart
• Hoe je je spullen ordent en een vaste logisch plek geeft
• Hoe je het opgeruimd houdt

Jij voortaan spullen vindt i.p.v. zoekt
Jij meer rust hebt in je hoofd
Jij weer kan genieten en meer woonplezier ervaart in je eigen huis
Je meer tijd hebt voor jezelf en leuke dingen
Jij kan opruimen als een PRO en geen opruimklus meer uit de weg gaat!

Ik adviseer en leer jou:

• Hoe je elke gewenste ruimte in huis kan opruimen & organiseren
• Waar je het beste kan beginnen met opruimen
• Hoe je snel en doeltreffend je opruimt
• Hoe je beslist wat je wel en niet bewaart 
• Hoe je je spullen ordent en een vaste plek geeft
• Hoe je het opgeruimd houdt

  Jij voortaan spullen vindt i.p.v. zoekt
  Jij meer rust hebt in je hoofd
  Jij weer kan genieten en meer woonplezier ervaart in je eigen huis
  Je meer tijd hebt voor jezelf en leuke dingen
  Jij kan opruimen als een PRO en geen opruimklus meer uit de weg gaat

Geverifieerd door MonsterInsights