opruimen kinderen 2_1500_700 (002)

Zo zorg je ervoor dat je kind gaat opruimen.

Hoe geweldig zou het zijn als jij ziet dat jouw kind helpt met opruimen? Als je ziet dat het met een beetje hulp mogelijk is? Dat je ze niet constant achter de vodden moet zitten maar dat het vanzelf gaat?

Opruimen met kinderen, klinkt voor sommige als soep eten met een vork, dat lukt gewoon niet.
Ik heb zelf 2 kinderen, mijn dochter van 9 die laat haar kleding gewoon slingeren waar ze het uit doet en wacht dan tot de kaboutertjes komen om het op te ruimen. Mijn zoon van 6 daarentegen zet zijn schoenen wel op de plek waar ze horen. Dus het heeft niet zozeer met leeftijd te maken dat oudere kinderen het beter zouden kunnen maar het zal ook een beetje in het karakter van het kind zitten. Ze krijgen immers dezelfde opvoeding maar het gaat bij het ene kind meer vanzelf dan bij de ander. Opruimen is een vaardigheid die kinderen moeten leren, net zoals fietsen, dat kunnen ze ook niet meteen. Maar door veel oefenen, goede begeleiding en motiverende woorden dan komt dat vanzelf goed. Het vergt alleen wel vaak engelengeduld van de ouders. Wist je dat het gemiddeld 60 dagen duurt om een nieuwe gewoonte aan te leren?
Geef het dus niet te snel op want als jij het elke keer te snel wil overnemen dan leren ze het niet en dat zorgt er ook voor dat de behoefte om te helpen verdwijnt.
Mijn kinderen zetten na het eten braaf hun bordje en beker in de keuken maar je moest eens weten hoe vaak ik dat heb moeten herhalen. Maar inmiddels doen ze dat automatisch dus ik weet dat het kan. Dus als bij jou de moed al in de schoenen is gezakt, er is nog hoop!
Ik deel graag mijn 7 adviezen om ervoor te zorgen dat jouw kind leert opruimen!

1 Geef het goede voorbeeld.
Hoe kan jouw kind weten hoe die moet opruimen als jij niet het goede voorbeeld geeft? Precies dat gaat niet. Opruimen is een vaardigheid die je kan leren door te doen en te zien hoe het moet. Goed voorbeeld doet volgen! Als je zelf regelmatig je eigen spullen opruimt, dan leert je kind dat dat de normale gang van zaken is, het hoort erbij en dan zal je kind dat ook eerder overnemen.  Ziet jouw kind je opruimen dan zal het kind dit ook sneller gaan doen en/of gaan imiteren. Als opruimcoach kan ik natuurlijk niet anders maar ik wil ook niet anders want ik wil ze die vaardigheid leren. Het is belangrijk voor de ontwikkeling én opruimen helpt kinderen om te leren ordenen, zorgt voor zelfstandigheid en een stukje verantwoordelijkheidsgevoel.

2 Zorg voor klusjes die bij de leeftijd passen.
Hoe eerder jij je kind leert dat opruimen nu eenmaal bij het leven hoort, hoe minder strijd je erover hoeft te voeren. Betrek je kind bij opruimklusjes vanaf het moment dat de kleine dreumes kan lopen! Maar pas de klusjes wel aan op de leeftijd van je kind. Een kind van 3 kun je wel al leren om speeltjes op te ruimen, jas op de kapstok te hangen en een kind van 7 kan de tafel dekken en de vaatwasser uitruimen. Zie jij gelijk kans om je 4 jarige kleuter het huis te laten stofzuigen? Tja dat is een brug te ver dus zorg dat het leuk blijft en geen kinderarbeid wordt!

3 Maak opruimen leuk!
Met jonge kinderen is het goed om samen op te ruimen met je kind en maak het leuk. Voor de allerkleinsten maak er een spelletje van of zing een opruimliedje. Bij de kinderopvang of op school zingen ze ook vaak een opruimliedje dus vraag eens welk liedje zij zingen, groot voordeel dat je kind het al kent! Op Spotify heb je een playlist met Opruimliedjes, deze werken natuurlijk niet als je pubers hebt ?.

4 Maak er een gewoonte van.
Kleine stapjes en niet te veel tegelijk. One step at the time! Begin met één klusje bv elke avond voor het slapen je speelgoed opruimen of na het eten je bord en beker naar de keuken brengen. Help ze en complimenteer als ze het doen! Ook als je het al 3x herhaalt hebt die dag! Op een gegeven moment hoef je niets meer te zeggen maar is en blik al genoeg en dan weet je dat je op de goede weg bent. En onthoud, het kan 60 dagen duren om een routine eigen te maken. Als het ene klusje een gewoonte is geworden, dan pas ga je weer een volgende aanleren.

5 Zorg voor een duidelijk opbergsysteem
Opruimen begint bij alles een vaste, logische plek te geven en een handig opbergsysteem. Ik adviseer doorzichtige bakken voor speelgoed want dan zien de kinderen ook direct wat erin zit. De speelgoedbakken kun je ook voorzien van een label zodat je kind kan lezen welk speelgoed erin hoort en voor de kinderen, die nog niet kunnen lezen, kun je met kleuren werken of stickers.
Wat betreft het opruimen met oudere kinderen, betrek ze erbij en vraag wat zij een logische plek vinden voor bepaalde spullen want kans groter dat ze het dan goed terugleggen. Maak het ze zo gemakkelijk mogelijk, ook al is dat voor jou misschien niet zoals je het in gedachten had.

6 Wissel af met speelgoed
Einde van de woensdagmiddag , er zijn vriendjes wezen spelen en de hele woonkamer ligt bezaaid met speelgoed, is dat dan het schuld van je kind of van jou? De ouders zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor de hoeveelheid speelgoed dat in huis ligt. Hoe meer speelgoed je in huis hebt, hoe meer tijd het kost om het op te ruimen. Als jij niet wil dat het elke avond een ontplofte bende is in je huis, dan is de eerste stap om niet al het speelgoed beneden te leggen maar ook een gedeelte op bv de zolder.  Als je minder speelgoed beneden legt dan hebben ze ook minder spullen om er een bende van te maken dus dat scheelt weer opruimtijd. Daarnaast is het afwisselen van speelgoed ook leuk want als dan ineens de doos lego weer beneden staat, waar ze al even niet mee gespeeld hebben, dan voelt dat weer even als ‘nieuw’.

7 Beloon je kind
Wat natuurlijk ook motiverend werkt voor kinderen is  belonen. En dan bedoel ik niet meteen met cadeautjes want anders ligt je huis zo vol. Maar na het opruimen ga je een spelletje met ze doen of een wat drinken met iets lekkers. Om een gewoonte aan te leren, kan ook een beloningskaart werken. Je geeft ze een sticker of vinkje als het lukt en na 10x  moet je zelf even bedenken wat een passende beloning is! En zo ga je verder totdat het constant herhalen plaats heeft gemaakt voor iets wat routine is geworden, net zoals elke dag je tanden poetsen.

Ik hoop dat met het toepassen deze adviezen er in ieder geval verbetering komt, het is het proberen waard toch? Ik wil je wel meegeven dat als je niet constant teleurgesteld wil worden, omdat het niet opgeruimd is naar jouw maatstaven, heb niet te hoge verwachtingen. Stel niet te hoge eisen aan je kinderen en heb geduld. Dat het huis er netjes en opgeruimd uitziet, is waarschijnlijk alleen een wens van jou dus je kan niet verwachten dat heel het gezin hier direct in meegaat. Kinderen en dan m.n. pubers, willen nog wel eens denken dat het huis een hotel is waar alles voor ze wordt opgeruimd. Ben vooral het goede voorbeeld en ook al denk jij nu dat dat wellicht geen zin heeft, later zullen ze je dankbaar zijn voor mama’s opruimlessen?.

Liefs Kristel

Vanaf 1 november

Ik adviseer en leer jou:

• Hoe je elke gewenste ruimte in huis kan opruimen & organiseren
• Waar je het beste kan beginnen met opruimen
• Hoe je snel en doeltreffend opruimt
• Hoe je beslist wat je wel en niet bewaart
• Hoe je je spullen ordent en een vaste logisch plek geeft
• Hoe je het opgeruimd houdt

Jij voortaan spullen vindt i.p.v. zoekt
Jij meer rust hebt in je hoofd
Jij weer kan genieten en meer woonplezier ervaart in je eigen huis
Je meer tijd hebt voor jezelf en leuke dingen
Jij kan opruimen als een PRO en geen opruimklus meer uit de weg gaat!

Ik adviseer en leer jou:

• Hoe je elke gewenste ruimte in huis kan opruimen & organiseren
• Waar je het beste kan beginnen met opruimen
• Hoe je snel en doeltreffend je opruimt
• Hoe je beslist wat je wel en niet bewaart 
• Hoe je je spullen ordent en een vaste plek geeft
• Hoe je het opgeruimd houdt

  Jij voortaan spullen vindt i.p.v. zoekt
  Jij meer rust hebt in je hoofd
  Jij weer kan genieten en meer woonplezier ervaart in je eigen huis
  Je meer tijd hebt voor jezelf en leuke dingen
  Jij kan opruimen als een PRO en geen opruimklus meer uit de weg gaat

Geverifieerd door MonsterInsights